Standard - Kara-Kitáj nyugat-szibériai lajka kennel

Kara-Kitáj lajka kennel
Tartalomhoz ugrás
STANDARD
F. C. I. 306. 1
980. június 3.
Származási ország: Szovjetunió
Besorolás: V. fajtacsoport

Ez a fajta a Chantiszi- és a Mansijszi lajka keresztezéséből az Észak-Ural és a Nyugat-Szibériai orosz vadászainak kutyáiból alakult ki. Eredeti elterjedési területén kívül a vadásziparban volt honos. A Szovjetunió középső zónáiban nagyon elterjedt.

Testfelépítés: Erős, száraz felépítésű, középmagas. Marmagasság kanoknál 55-62 cm, szukáknál 51-58 cm közé esik. A hossz és magasság indexe (törzshossz x100/ marmagasság): kanoknál 103-107, szukáknál 104-108.

Testsúlyuk: kanok 20-28 kg, szukák: 18-25 kg. A bőrük tömör, rugalmas és feszes.

Magatartás: Kiegyensúlyozott, élénk. Mozgás: gyors és rövid ügetés galoppal váltakozva.
Szőrszín: Változatos, fehér, só-bors, vörös és szürke minden változata. A fekete csak foltokban és pettyekben megengedett.

Szőrzet: Rövid, öntisztító egyenes durva fedőszőrből és jó fejlett alsó szőrből áll. Erősen fejlett vastag aljszőrzetének köszönhetően eláll és kinyúlik. A fejen, a füleken és a végtagokon a szőrzet rövid. A maron, nyakon, vállakon és a végtagok hátsórészén a szőrzet hosszabb, a pofán pofaszakált, a nyakon gallért és a végtagokon kis zászlót alkot.

Csontozat: Jólfejlett, de nem masszív és nem durva. Jólfejlett erős az izomzat.

Fej: Száraz és egyenlőszárú háromszöghöz hasonlít. Az arcorri rész hosszú, hegyes, de nem keskeny. Az átmenet a fejtetőtől az arcorrig fokozatos, alig észrevehető. A pofa felső vonala párhuzamos a homlok vonalával. Az ajkak szárazak és feszesek. A fülek magasan tűzöttek, hegyesen állók, mozgékonyak, formájuk nyújtott háromszögre hasonlít. A szemek nem nagyok, oválisak, ferde vágásúak, közép- vagy sötétbarna. A fogak fehérek, erősek, ollós harapásúak. Orruk fekete.

Nyak: Izmos, száraz, keresztmetszete ovális, hosszban egyenlő a fejjel. A mar erősen hangsúlyozott.

Mellkas: Széles, izmos, Jólfejlett, mély, hosszú, keresztmetszetben tojás alakú. Hátuk erős, izmos, egyenes. Az ágyék rövid, rugalmas, izmos, széles és kissé kidomborodó. A far széles, jólizmolt, enyhén csapott. Hasuk enyhén felhúzott.

Hátsóvégtagok: Jólizmoltak, erőteljesek, párhuzamosak, hangsúlyozott szögelések és csánk. Az ugró hajlat a bokákon igen jól képzettek.

Mancsok: Oválisak, íveltek szorosan zárt lábujjakkal. A farkaskörmöket el kell távolítani.

Farok: Körkörös vagy sarló alakú a háton vagy a comb fölött hordva. Sarló alak esetén feltétlenül érintenie kell a hátat. Kiegyenesített állapotban a faroknak el kell érnie a csánkot, de annál lehet 1-2 cm-rel rövidebb is. Jellemző, hogy farkukat nem engedik le még álló helyzetben sem.

Munkavizsgára kötelezett fajta!
Vissza a tartalomhoz