Fajtaismertető - Kara-Kitáj nyugat-szibériai lajka kennel

Kara-Kitáj lajka kennel
Tartalomhoz ugrás
Fajtaismtertő

Sok embernek, arról a szóról, hogy lajka az 1957-ben a világűrbe fellőtt Lajka nevű kutya jut eszébe. Pedig neki csak a neve volt Lajka, fajtára nézve keverék kutya volt.

A lajka szó azt jelenti ugatós, ami nem azt jelenti, hogy ész nélkül állandóan ugat, hanem vadászati stílusára utal. Mert ez a kutya vadászkutya.

Az FCI 1980-ban ismerte el a nyugat-szibériai-, orosz-európai- és a kelet-szibériai lajkát és az V. fajtacsoportba sorolta be, ahol a szánhúzók és az ősitípusú kutyák vannak.

Magyarországon jelenleg több mint 1000 egyed nyugat-szibériai lajka van törzskönyvezve, de ennek csak körülbelül a fele él már. Sajnos ennek az állománynak is csak egy kis hányada van vadászoknál, a többit házi kedvencként tartják. Ez nem is lenne olyan nagy probléma, ha tudnák a gazdák, hogyan kell foglalkozni ezzel a csodálatos fajtával.

Ez a fajta igen nagy temperamentummal van megáldva. Számtalanszor tapasztaltam, hogy 20-30 km-es túra után is szívesen megy újból a gazdival, mert Ő egy fáradhatatlan. Sajnos a tapasztalataim alapján nagyon sok lajka egyáltalán nem is járt erdőben. Akkor vajon honnan tudják meg ezek a gazdák a kutyájuk azon csodálatos képességét, hogy, hogy ugat a kutyája, ha vaddisznót, fácánt vagy mókust talál. Mert az semmihez sem hasonlítható érzés amikor kutyáink szemébe azt az örömöt látjuk, hogy találtak valamit.

Mi, akik nem vadászok vagyunk, de kutyáink ősi ösztönét igyekszünk fenntartani, sokat dolgozunk ezért. Nagyon fontos, hogy kutyáink behívhatóak és legyenek és tudjanak közlekedni pórázon és póráz nélkül is.Nincs annál jobb érzés, mikor látjuk kutyáink szemének csillogását, ahogy meglátják a hosszúvezetéket és munkára készek.
Lajka a disznós kertben
Kara-Kitáj Igra
Kara-Kitáj Afra

Most azoknak mondanék pár tanácsot, illetve jellemzőt erről a fajtáról, akik kedvet éreznek ehhez a fajtához.

A lajka nagyon alkalmazkodó gyermekekhez, szeretetre méltó az emberekhez, mindemellett nagyon figyelmes és jó jelző kutya. Könnyen kijön más kutyákkal, nem keresi a konfliktust, de megállja a helyét, ha megtámadják. Mint természet közeli kutya, erős benne a falka szellem. Mindenképpen igényli, hogy foglalkozzanak vele, ha kellően kimozogja magát, akkor utána sokkal nyugodtabb. Nagyon fontos számára az ember és más kutyák társasága. A lajka sokkal ember központbúb, mint más északi kutyák. Igaz, hogy egy kicsit önfejű, de különlegesen ragaszkodó és a gazdájának egy kellemes társa.Fajtára jellemző betegség nincs. A lajkát egyszerű tartani, nincs etetési probléma, mindenevő, bármit megeszik /tudomásom van például vegetáriánus lajkáról is /, és az átlag életkora 15 év. A lajka alkalmazkodik a különdöző klímákhoz, elviseli a fagyott éppúgy, mint a hőséget. Kétszer vedlik egy évben, a szőre szagtalan és öntisztító. A lajkák általában szívesen és kitartóan úsznak.

Ajánlom ezt a fajtát mindenekelőtt vadásznak, gyermekes családoknak vagy más kutyák mellé. Mivel sok mozgásra van szüksége, ezért sportos, természetbarát embereknek ajánlom, aki ha nem vadászik vele, akkor valamilyen más programot talál ki neki. Amit kiemelnék még, ha lehetséges éljünk vele együtt és ne zárjuk kennelbe.
Vissza a tartalomhoz