Rólunk - Kara-Kitáj nyugat-szibériai lajka kennel

Kara-Kitáj lajka kennel
Tartalomhoz ugrás
Rólunk

Jancsó Lászlóné vagyok, a Kara-Kitáj kennel tulajdonosa. A lajkák iránti szerelem már nagyon-nagyon régen kezdődött családomban.  Sorsunk végül 1991. december 26-án pecsételődött meg véglegesen.
Lányommal későbbi kennel társammal Jancsó Juliannával,   egy hüllő kiállításra látogattunk, ahol rögtön a bejárattal szemben gyönyörű kis szőrgombócokat láttunk. Nagy tipródás volt, mert a férjem azt mondta, hogy lakótelepi lakásba kutyát nem vihetek. De ez a sors lehetet, hiszen mi annak a valószínűsége, hogy egy hüllő kiállításon lajka kiskutyát találsz!
Szóval így került hozzánk kennelünk alapítója Vállalkozó Alma.
A kiállítás iránti szeretett véletlenül indult el. 1992-ben a Kelta iskolában szerveztek egy kutya szépségversenyt, ahol indultunk Almácskával. Ezt megnyerte, mindenkit elkápráztatott szépségével és kedvességével.

Vállalkozó Alma
Kara-Kitáj B alom
Tenyészcsoport Kara-Kitáj Bajnák, Afra, Bessz
Akkor gondoltuk, hogy mi lenne, ha esetleg egy kiállításon is megmérettetnénk. Így találtunk rá a Karakán klubra, ahol alapító tag lettem. Most már egyenes út vezetett a mához
A lajka ekkor még Magyarországon nem volt elismert vadászkutya. Rengeteg szakirodalmat szereztünk be, és mindig voltak olyan segítőkész emberek, akik segítettek a fordításba. Mikor mindennel megvoltunk körül néztünk, hogy ki az, aki segítségünkre lehet majd. Így találtunk rá Pomázi Ágostonra, aki időt nem sajnálva segített, hogy a lajkából hivatalosan is vadászkutya legyen.
Mindeközben megszületett kennelünk első két alomja, és 1996. évi klubkiállításon a Kara-Kitáj Afra, Bessz, Bajnák tenyészcsoport II. helyezett lett. Örömöm határtalan volt, hiszen a munkámat ismerték el ezzel.
Fontos volt számunkra hogy a kutyáink nem csak kiállításokon, hanem a hétköznapi életben is boldogok legyenek. Kapcsolatba léptünk a szánhúzókkal. Télen szánt húztunk, nyáron meg a bikejöring szépségével ismerkedtünk. Afra nagy örömét lelte benne, de Alma nem volt oda az örömtől.
Láttuk, hogy valami még hiányzik az életéből, és nem volt kétséges ez a vadász ösztön kielégítése. Egy újabb kihívás, hiszen addigra már mehettünk munkavizsgát tenni, és mehettünk munkaversenyekre.
Ekkor találkoztunk Rácz Istvánnal. Neki sokat köszönhetünk, hiszen ő indított el minket, e rögös úton. Megmutatta, hogy ez a konok önfejű kutya igenis kiképezhető. A munka eredménye meghozta az eredményt, kutyáim munkavizsgát tettek.


A tőlem származó kutyák közben sorra szerezték a szebbnél-szebb eredményeket. Sorra szerezték a Hungária Junior Champion és Hungária Champion címeket.
1997-ben ismét megmutattuk Afrát Európának, és most már sikerült, Európa Győztes lett. Itt ismerkedtem meg Chris Eisengával, aki gyökeresen megváltoztatta tenyésztési elveimet. Akkor még internet nem lévén levelezés útján tartottuk a kapcsolatot.
Az eredmények meg csak jöttek és jöttek, ez ékes bizonyítéka volt annak, hogy jó úton haladok.
Mivel ezekben az években sok lajka volt az országban, ezért a Karakán klubba megalakult a Lajka Baráti kör.
Ebben az évben megtartottuk az első lajka tábort. Ez egy igen emlékezetes nomád tábor volt, egy lakatlan szigeten. Próbáltunk minél többet találkozni, és átadni a tanultakat a többieknek.

Kara-Kitáj Afra
A tenyésztési Nagydíjak, és a Tenyészcsoport eredmények jöttek egymás után. Annyira szerencsések voltak a gének, hogy nagyon homogén kis almok jöttek le sorban.
Dar 2000-ben Top4 lett, vagyis Magyarország negyedik legszebb kutyája. Kutyáink mind munkaversenyeken, mind kiállításokon kiváló eredményeket értek el. Több Európa, Világgyőztes címet szereztek. Ahogy a munkaversenyeken is álltunk a dobogó különböző fokain. Ezek ismét munkám elismerései voltak.
Sajnálatos módon, bár egyre nagyobb az érdeklődés a lajka fajta iránt. Igazán elhivatott gazdát nagyon nehéz találni. A lajkák létszáma évről évre csökken. Vagyis itt maradtam egyedül, mint nyugat-szibériai lajka tenyésztő. Hiába adtam el tenyésztésre jó adottságú szukákat, a tulajdonos nem váltotta be ígéretét.
Honlapunkon meg tekinthetik a Kara-Kitáj kennel elmúlt 25 évét, jelenjét, és reményéségeit. Oldalunkon igyekeztünk a lehető legrészletesebben visszaemlékezni a régi szép emlékekre. Az alom információk oldalon olvashatják az alomhoz kapcsolódó visszaemlékezéseinket.
Kara-Kitáj AFra, Vállalkozó Alma
Vissza a tartalomhoz